The MALINDO DEFENCE Daily

Friday, March 12, 2010

MPM Uji Dasar Umno Dan PasA Kadir Jasin


ADALAH memalukan apabila muncul suara-suara sumbang daripada segelintir orang Umno yang mendakwa kononnya Majlis Perundingan NGO Melayu (MPM) adalah “outfit” Umno.

Inilah cara kera sumbang yang mahu tumpang sekaki apabila buah di pokoknya mula kehabisan atau tidak sesedap buah di pokok orang lain.

Kera sumbang Umno ini sepatutnya bertanya mengapa begitu banyak NGO Melayu dan pemikir Melayu berdiri di belakang Ibrahim Ali bagi menubuhkan MPM jika bukan kerana kecewa dengan sikap Umno dan parti-parti politik Melayu/Islam.

Seperti kita maklum, pada 27 Feb. lalu, sebanyak 76 NGO Melayu bergabung bagi menubuhkan MPM) dalam usaha mempertahankan dan melindungi hak-hak Melayu serta agama Islam.

Ini adalah perkembangan yang sihat kerana buat sekian lama suara orang Melayu/Islam terlalu dipolitikkan oleh Umno dan Pas sehingga mula hilang taring dan keberanian, khasnya selepas Pas bergabung dengan DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat.

Kemunculan suara alternatif Melayu yang bebas politik seperti MPM boleh menghidupkan kembali kepelbagaian suara orang Melayu/Islam dan menjadi pemangkin kepada penyemarakan semula dialog agama dan bangsa serta mengingatkan Umno dan Pas mengenai peranan mereka.

Secara kebetulan, penubuhan MPM berlaku seminggu selepas Presiden Umno merangkap Perdana Menteri, Mohd Najib Abdul Razak, dilaporkan oleh media massa sebagai menggesa Umno melakukan perubahan cara bertindak (paradigm shift) supaya mendapat sokongan orang Melayu dan bukan Melayu.

Bernama melaporkan yang Perdana Menteri menggesa Umno mengambil berat kebajikan orang lain “agar mereka menghormati parti kita”dan jika Umno dihormati, akan wujudlah integrasi dan perpaduan.

Malaysian Insider pula memetik beliau sebagai berkata, ini boleh dilakukan dengan menyelesaikan masalah semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum.

Beliau dilaporkan berkata demikian ketika merasmikan Konvensyen Wanita Umno di Pusat Dagangan Dunia Putera di ibu negara pada hari Sabtu, 20 Feb.

“Mengapakah mereka tidak melihat kepada Umno untuk menyelesaikan masalah mereka? Mengapa mereka pergi kepada pembangkang?” tanya Mohd Najib.

Perdana Menteri berkata, kejayaan Malaysia bergantung kepada kestabilan politik dan kepemimpinan orang Melayu, selaras dengan konsep 1Malaysia.

“Kita mesti menjaga kaum-kaum lain agar mereka hormat kepada kita,” katanya.

Tidak ada salah atau celanya saranan Perdana Menteri itu. Malah orang Melayu sepatutnya berasa lebih lega dengan “jaminan” beliau bahawa kepemimpinan Melayu adalah selaras dengan konsep 1Malaysia.

Cuma kita harus bertanya apakah masih tidak cukup apa telah Umno lakukan untuk orang bukan Melayu selama ini dan adakah sudah cukup apa yang dilakukannya untuk orang Melayu sendiri?

1. Bukankah selama ini Umno membela nasib semua kaum di Malaysia secara langsung dan tidak langsung sebagai parti induk Perikatan/Barisan Nasional?

2. Bukankah Umno yang membawa masuk kaum pendatang Cina dan India ke dalam proses perundingan kemerdekaan lebih 50 tahun lalu yang sekali gus menjadikan mereka warganegara?

3. Bukankah kata putus Umno atau lebih tepat kata putus Perdana Menteri Umno menentukan dasar negara yang merangkumi semua kaum?

4. Apakah matlamat Dasar Ekonomi Baru yang dipelopori oleh Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein kalau bukan untuk menghapuskan kemiskinan tanpa mengira kaum?

5. Diputar-lajukan ke hadapan ke tahun 2010. Bukanlah Perdana Menteri dari parti Umno yang menliberalisasikan syarat pelaburan yang tidak lagi mewajibkan penyertaan modal Bumiputera dalam 27 bidang industri perkhidmatan?

6. Bukankah Umno juga berperanan membolehkan orang bukan Melayu menjadi senang dan kaya raya di negara ini lebih daripada orang Melayu sendiri?

7. Bukankah Perdana Menteri dari parti Umno yang menguar-uarkan dasar meritokrasi dan membuka pintu institusi pengajian tinggi awam (IPTA) kepada calon bukan Melayu sehingga melepasi nisbah kaum?

8. Bukankah dasar kerajaan pimpinan Umno yang membenarkan penubuhan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) di mana bilangan pelajar Melayu sangat kecil?

9. Atau Perdana Menteri bermaksud mengatakan yang pembesar dan penggiat Umno perlu terbabit terus membantu masyarakat bukan Melayu seperti memberi derma dan bantuan, menguruskan mayat, menjadi bentara di majlis kenduri kahwin dan mencari gadis Cina atau India yang lari dari rumah?

10. Bukankah tanpa Mohd Najib membuat saranan itu pun, sudah cukup ramai orang Melayu yang berasa Umno lebih menjaga hati dan kepentingan orang bukan Melayu daripada hati dan kepentingan orang Melayu?

11. Atau tidakkah pembabitan terus ala Michael Chong oleh Umno dalam hal ehwal masyarakat bukan Melayu akan mengurangkan dan mengganggu-gugat peranan parti-parti BN yang mewakili kaum-kaum bukan Melayu seperti MCA, MIC, Gerakan dan parti-parti suku kaum di Sarawak dan Sabah?

12. Benar kata Mohd Najib yang Umno perlu berubah. Tetapi bolehkah Umno berubah apabila Ketua Bahagian hanya peduli kedudukan sendiri dan bukan kepentingan ahli dan orang Melayu?
13. Bagaimanakah Umno boleh diterima oleh orang bukan Melayu sedangkan orang Melayu sendiri muak dengan pembesarnya yang terbabit dengan politik wang, mabuk kuasa dan mementingkan tembolok sendiri?

14. Atau pembesar Umno hanya mahu mendengar puji-pujian, sanjungan dan sambutan besar-besaran dengan dipagari pegawai tinggi kerajaan, pegawai khas, pengawal keselamatan dan kaki ampu?

15. Dan bukankah kerajaan pimpinan Umno yang membatalkan pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris kerana ditentang oleh beberapa pihak termasuk Dong Jiao Zong?

16. Jadi apa lagi yang tidak Umno lakukan untuk semua bangsa di Malaysia melainkan menukar namanya kepada United Malaysian National Organisation?; dan

18. Pas pula sudah menjadi kacau-bilau dalam matlamatnya memperjuangkan Islam kerana terlalu bertolak-ansur dengan DAP dan PKR seperti yang terjadi dengan isu kalimah Allah baru-baru ini.

Akhir kalam, buat peringatan kepada orang Melayu, saya petik pesanan Presiden pengasas Umno, Allahyarham Datuk Onn Jaafar, yang berbunyi:

“Kita hendaklah menggesek biola dengan kuat akan lagu gesekan kita, jangan sampai lain orang menggesek (dan) kita hanya menari sahaja menurut lagu gesekannya.” -- (Daripada buku Amanat Presiden Umno 1946-2009 terbitan Berita Publishing.)


* This article is the personal opinion of the writer or publication. The blog owner does not endorse the view unless specified. To share the above article, please click the followings:
Digg!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Technorati!StumbleUpon!MySpace!Yahoo! Twitter!LinkedIn! 
 

Malaysia has most number of billionaires in South-East Asia


commentary: I was surprise to see that Malaysia has the most Billionaires in ASEAN...i thought maybe Indonesia or Singapore or even Thailand would be the top becuase of the shear population size.... Kwok family, from Malaysia is the 33rd riches person in the world. Came to Malaysia as a child with only the shirt on his back and started as a sugar cane trader.  It is amazing how a person could go so high just because of self determination...aizley


By FLORENCE A. SAMY


PETALING JAYA: Malaysia has the most number of billionaires in South-East Asia with tycoon Tan Sri Robert Kuok leading the pack as the 33rd richest man in the world with a net worth of US$14.5bil (RM48.1bil).
The former Sugar King, 86, was among nine Malaysians who made it into the 2010 Forbes List of the World’s Billionaires which listed 1,011 billionaires.
He shared the 33rd spot with US-based Microsoft Corp’s Steven Ballmer.
The Kuok Group patriarch, up from his 62nd spot last year, was also named the seventh richest man in Asia.
The second-richest billionaire from South-East Asia after Kuok was at a distant 201st spot, from the Philippines.
With a net worth of US$7.6bil (RM25.2bil), telecommunications giant Tan Sri Ananda Krishnan was listed as the 89th richest man in the world and the 14th richest in Asia. He shared the 89th spot with three others.
Three other Malaysians made it into the top 300 list of billionaires with IOI Corporation Bhd’s Tan Sri Lee Shin Cheng, 70, ranked 189th with US$4.4bil (RM14.6bil).
Hong Leong Group’s Tan Sri Quek Leng Chan and Public Bank’s Tan Sri Teh Hong Piow shared the 277th spot with their US$3.4bil (RM11.3bil).
YTL Group executive chairman Tan Sri Yeoh Tiong Lay, 80, and family came in 421st with their US$2.3bil (RM7.6bil) family fortune while 58-year-old Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary of the Al-Bukhary Foundation was ranked 655th for his US$1.5bil (RM4.98bil).
Berjaya Group’s Tan Sri Vincent Tan was ranked 828th with US$1.2bil (RM3.98bil) while Tan Sri Tiong Hiew King of Rimbunan Hijau Group was ranked 937th with his US$1bil (RM3.3bil).
According to the latest list, Malaysia had the most billionaires in South-East Asia, followed by Indonesia which had seven, Singapore (four), Thailand (three) and the Philippines with two.
The world’s top billionaire is Mexican tycoon Carlo Slim Helu and his family who edged out Microsoft founder Bill Gates with a net worth of US$53.5bil (RM177.6bil).
Gates, who held the richest man in the world title for the past 14 years, came in second with US$53bil (RM176bil) while American Warren Buffett was third with US$47bil (RM156bil), the magazine said.
The youngest billionaire is Facebook founder Mark Zuckerberg, 25, who is ranked 212th with US$4bil (RM13.3bil).
For the first time, China (including Hong Kong) had the most number of billionaires outside the United States with 89. However, India had 10 of the 25 spots for Asia’s richest, the magazine said.
“This year the world’s billionaires have an average net worth of $3.5bil (RM11.6bil), up $500mil (RM1.66bil) in 12 months.
“The world has 1,011 10-figure titans, up from 793 a year ago but is still shy of the record 1,125 in 2008.”
According to Forbes, there were 97 new billionaires, of which 62 were from Asia, a vast majority of whom made their own money.
“Of the 97 new members, only 16% are from the United States. By contrast, Asia made big gains. The region added 104 moguls and now has just 14 fewer than Europe, thanks to several large public offerings and swelling stock markets,” the report stated.
The report also points out that Americans only accounted for 40% of the world’s billionaires and that 13 members of last year’s list had died.


* This article is the personal opinion of the writer or publication. The blog owner does not endorse the view unless specified. To share the above article, please click the followings:
Digg!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Technorati!StumbleUpon!MySpace!Yahoo! Twitter!LinkedIn! 
 

Penyokong PAS akan hukum pemimpin tak konsisten perjuang isu Islam

by Haspaizi Mohd Zain11 MAC — PAS baru saja menyambut ulang tahun kedua kerajaan pakatan pembangkang yang menggabungkan parti itu bersama sekutunya DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).
Dua tahun bukanlah waktu singkat dan dalam tempoh itu, pelbagai ‘drama politik’ berlaku di negara ini, bermula dengan tindakan pembangkang untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) melalui gerakan 16 September, sehinggalah kepada tindakan beberapa wakil rakyat meninggalkan PKR.
Namun dalam masa dua tahun juga ia turut menguji keutuhan PAS, apabila kepemimpinan parti itu di Perak melalui kerajaan campuran tidak kekal lama setelah dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PKR dan seorang Adun DAP meninggalkan parti hingga membawa kepada kejatuhan kerajaan pakatan.
Apa yang PASti, dalam tempoh dua tahun ini kita menyaksikan PAS kehilangan taringnya kepada PKR dan DAP. Jika sebelum ini parti itu menjadi sebuah parti yang lantang memperjuangkan dasar Islam, kini ia menjadi parti ‘pak turut’ mengikut saja telunjuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Sepatutnya dua tahun sudah cukup untuk PAS mengkaji kembali kedudukan mereka dalam pakatan pembangkang, apatah lagi ketika bahtera yang mereka tumpang untuk menuju ke Putrajaya kini mengalami kerosakan teruk apabila satu demi satu anak kapal mereka mula melarikan diri.
PAS pula kini menjadi kuda tunggangan PKR dan DAP malah sanggup mengikut jejak langkah rakan mereka walaupun terpaksa menggadaikan dasar yang menjadi pegangan parti itu. Ini terbukti apabila PAS Kelantan sanggup membatalkan sambutan maulidur rasul bagi mengikut jejak langkah kerajaan Pulau Pinang.
Malah PAS juga dilihat tidak konsisten dalam mempertahankan isu penggunaan kalimah Allah di kalangan bukan Islam. Ada kala PAS senada dengan apa yang dilaungkan Umno dan ada kalanya ia mengikut rentak rakannya daripada PKR, ini semua kerana mahu mengaburi mata rakyat yang kononnya mereka senada dan seirama.
Sudah tiba masanya untuk pemimpin PAS sedar akan keupayaan mereka sebagai sebuah parti pembangkang yang tidak perlu menumpang mana-mana parti. Sepanjang usianya PAS mampu menghadapi segala dugaan dan tetap utuh bertahan walaupun beberapa parti sebelum ini seperti Semangat 46, berkubur.
Tetapi mengapa selePAS kewujudan PKR, PAS menjadi penumpang kepada kapal yang dibina mereka. Pemimpin PAS perlu ingat dasar dan perjuangan mereka jauh berbeza berbanding PKR, malah majoriti ahli PAS juga tidak setuju dengan tindakan parti itu yang terlalu mengikut telunjuk PKR dan DAP.
Dasar perjuangan Islam yang dilaungkan PAS kini juga semakin terhakis, malah tindakan mereka juga tidak menggambarkan Islam yang didaulatkan. Ahli PAS pada peringkat bawah sedang memerhati gerak geri pemimpin mereka, jika tersilap langkah mereka akan dihukum.
Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM) Prof Dr Ahmad Atory Hussain, berkata kerjasama PAS bersama pakatan dilihat banyak menyekat perkembangan ideologi parti itu.
Katanya, PAS masih tidak bahagia walaupun mereka bersama pakatan pembangkang dan boleh diibaratkan sebagai tidur sebantal namun mimpi lain-lain dan apa yang PASti kerjasama pakatan terbabit amat merugikan PAS kerana parti itu mampu berdiri tanpa disokong oleh parti lain.
“Parti yang ada dalam pakatan ini memperjuangkan ideologi masing-masing, mereka masih belum ada kesepakatan. Walaupun dalam beberapa isu mereka cuba untuk bermuafakat tetapi gagal dan apa yang PASti ketiga-tiga parti berkenaan hanya bersama sewaktu pilihan raya saja.
“PAS gagal untuk mengembangkan ideologinya. Contohnya, apa yang berlaku di Selangor. Bagaimana Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hassan Ali, terpaksa berdepan tindakan disiplin apabila mempertahankan dasarnya, begitu juga di Pulau Pinang, DAP membawa ideologinya tanpa memikirkan nasib orang lain,” katanya.
Dalam tempoh dua tahun PAS khususnya dan pakatan pembangkang amnya, tidak mampu membawa sumbangan kepada pembangunan negara dan rakyat. Tiada dasar yang jelas diperjuangkan mereka untuk membawa perubahan kepada rakyat melainkan usaha membawa Anwar ke Putrajaya.
Sudah tiba masanya untuk PAS mengkaji kembali kedudukan mereka dalam pakatan pembangkang. PAS tidak sepatutnya menjadi penumpang dalam pakatan itu, sebaliknya perlu mengepalai pakatan berkenaan. Jangan hanya kerana impian yang belum PASti PAS menggadai prinsip yang dipertahankan selama ini.
Sekiranya PAS mahu dilihat terus rasional oleh rakyat dan juga ahlinya, mereka perlu kembali kepada paksi asal parti berkenaan. Jika PAS tidak konsisten terutama dalam memperjuangkan isu Islam, lambat laun mereka akan dihukum oleh penyokong sendiri. — Berita Harian* This article is the personal opinion of the writer or publication. The blog owner does not endorse the view unless specified. To share the above article, please click the followings:
Digg!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Technorati!StumbleUpon!MySpace!Yahoo! Twitter!LinkedIn! 
 

Video of Anwar true stance on Islam in an interview by BBCcommentary: I was dumb struck when I saw the interview by BBC... Anwar Ibrahim, portraying a religious muslim person through out his political career since his university days... I mean, I understand when he lied about his health condition when he was in jail and wanted to get sympathy from his supporter but when he support the conversion of LINA JOY from Islam to Christianity just to get support from the international community... that was it for me... Anwar Ibrahim has no business being a leader in Malaysia, this person has no principle in life, this is a person would do anything and everything to get what he wants... he is dangerous and he has to go down... aizley

* This article is the personal opinion of the writer or publication. The blog owner does not endorse the view unless specified. To share the above article, please click the followings:
Digg!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Technorati!StumbleUpon!MySpace!Yahoo! Twitter!LinkedIn! 
 
1Malaysia (9) Abdullah Badawi (1) affair (1) Allah (8) Alliance (1) altantuya (1) alternative (1) Anwar Ibrahim (2) article 153 (5) australia (2) BN (13) boycott (1) british (1) bumi (2) chinese (2) clause 2.2 (3) colonial (1) constitution (10) danby (1) DAP (19) defense (1) discrimination (1) DNA (1) DPMM (1) DSAI (43) DSNR (5) economy (2) education (1) engine (1) F-5E/F (1) Father as cadet At King Edward VIII circa 1964 (1) FDI (1) financial (1) flotilla (3) gaza (1) Gerakan (1) Gobalakrisnana (1) harakah (1) Hulu Selangor (1) Ibrahim Ali (1) IDF (1) IMF (1) interfaith (1) Iraq (1) Islam (4) JJ (1) Johor (1) judge (2) KadirJasin (1) karpal (1) Kelantan (1) ketuanan (1) kiasu (1) KJ (5) Ku Li (1) Law (1) LGE (12) liberal (1) LKS (9) MACC (1) Mahathir (3) malay (22) Malaya (2) Malaysia (2) MCA (4) MCKK (1) meb (1) melayu (4) Mindef (1) MP (2) MPM (3) najib (5) Nasir Safar (1) nazri chief (1) Nazrin (1) NEM (3) NEP (21) nga (1) ngo (3) nik aziz (1) nizar (5) NKRA (2) nurul Izzah (1) nut graph (1) PAP (1) parliament (3) PAS (13) Pemuda (4) Penang (9) Perak (8) perkasa (11) Pete (1) petroleum (1) PKR (22) ponder (1) PR (29) Pulau Pinang (1) races (1) racist (3) reid (2) religion (1) reuters (1) rights (1) RLC (1) rmc (2) RMN (1) RPK (9) russia (1) sabah (1) saddam (1) sarawak (1) SBA (2) Singapore (2) sodomy (15) submarine (1) sukhoi (2) TAR (2) TDM (10) tony pua (1) TRH (1) TSMY (1) UMNO (29) USA (2) Utusan (1) vietnam (1) WMD (1) women (1) Zaid (1) Zambry (2) zulkifli nordin (7)

Search This Blog